sk , bilgisayar ??zerindeki t??m verilerimizin depoland?????? birimdir.?? Bu?? tan??mdan da anla????laca???? ??zere harddisk ler notebook ??lar??m??z??n en ??nemli par??alar??ndan biri ??hatta bazen i??indeki verilerin ??neminden dolay?? notebookumuzdan bile de??erli olabilir. Bu yaz??m??zda g??n??m??zde harddisk lerin sahip oldu??u teknik ??zellikler ve i??eri??ine fazla girmeden notebook kullan??c??lar??n??n en ??ok kar????la??t?????? sata harddisk sorunlar?? ve ????z??m ??nerilerini anlatmaya ??al????aca????z.

Not: SSD (solid state disk) harddiskler bu yaz??da konudan tamamen muaf tutulmu??tur.

Notebook ??harddisk leri di??er t??m masa??st?? harddisk ler ile ayn?? yap??ya ve ??al????ma prensibine sahiptirler. Dolay??s??yla ??harddisklerin teknik bilgi ve yap??lar??n?? ????renmek isteyenler bununla ilgili detayl?? bilgiyi arama motorlar?? sayesinde kolayca ula??abilirler. Fakat her ??eyde oldu??u gibi harddisk lerde ya??anan problemleri anlayabilmek ve ????zebilmek i??in ??ncelikle nas??l ??al????t??klar??n?? anlamam??z gerekir.

Notebook Harddiskleri Nas??l ??al??????r ?

Harddisk Nasil Calisir

Anakarttan gelen komutlar, harddiskteki elektronik kart???a iletilir. Elektronik kart istenilen i??leme g??re (okuma veya yazma) manyetik okuma kafas??n?? plaka ??zerinde istenilen i??lemi ger??ekle??tirilecek ??ekilde hareket ettirir.

Notebook Harddisk Problemleri;

Harddisk Kafa Atmas???? (veya Vurmas??):

Notebook harddiskinin kafa atmas?? veya vurmas?? fiziksel bir problemdir. Manyetik Okuyucu kafan??n kontrol d?????? olarak hareket etmesi ve okuma yazman??n o anda durmas??d??r. Dolay??s??yla hi??bir yaz??l??msal m??dahele ile d??zeltilemez.

Harddisk Kafa Atma (veya Vurma) Belirtileri;

Laptop ile ??al??????rken herhangi bir zamanda veya belirli zaman aral??klar??yla ekran??n tamamiyle donmas?? ve o esnada hdd den belirli zaman aral??klar??yla sesler gelmesi ve sonradan notebook un ??al????maya devam etmesi. Zaman ge??tik??e bu olay??n daha s??k tekrar etmesi demek notebook unuzun harddiski kafa vuruyor anlam??na geliyor.

Harddisk Kafa Atma (veya Vurma) ????z??m??;

??lk belirtiden itibaren problem s??k??a meydana gelmeye ba??lad??ysa art??k notebook unuzun hdd si ??mr??n?? tamaml??yor demektir. Dolay??s??yla ??zerindeki verilerinizi yedeklemeniz ve yeni bir notebook harddisk ile yola devam etmeniz gerekmektedir.

Notebook Harddisk Bad Sector:

Sekt??rler notebook harddiski i??indeki plakada bulunan b??l??mlere denir ve harddiskdeki veriler bu sekt??rlerde muhafaza edilir. Fiziksel veya manyetik olmak ??zere herhangi bir s??k??nt??dan sonra okunamayan sekt??rlere bad sector denir.

Notebook Harddisk Bad Sector Belirtileri;

Notebook ile ??al??????rken herhangi bir yaz??l??mda ald??????n??z garip hatalar. Herhangi bir yaz??l??m?? sa??l??kl?? olarak y??kleyememe veya kald??ramama.
Notebook ekran??n??n belirli bir ??eyi ??al????t??r??rken donmas??. Notebook???un ??zerindeki hdd i??lemini g??steren ledin sabit ??ekilde devaml?? yan??p s??nmesi s??z konusu ise hdd nizde bad sector olu??mu?? ve ya??ad??????n??z s??k??nt??lar??n kayna???? bu bad sectordeki yer alan verinin okunmas?? veya yaz??lmaya ??al????mas??ndan kaynaklan??yordur.

Notebook Harddisk Bad Sector ????z??m??;

Bad sectorler harddiskinizin devaml?? veri i??lenilen b??l??m??nde olu??mu?? olabilir. Hatta bu b??l??m notebookunuzu a??arken Windows ??ifrenizi girip tam profilinizin geldi??i alanda da olabilir. B??yle bir durumda Windows ??ifrenizi girseniz bile bad sector deki veri okunmada????ndan notebook sanki bir i??lem yap??yormu??cas??na donup kal??r sizi bekletir.
Bad sectorlerin olu??turaca???? problemlerin tek ????z??m?? harddisk e check disk i??lemi yapmak. E??er yukar??daki gibi bir durum s??z konusu ise notebook a????l??rken f8 ile ileri ba??lang???? se??ene??inden g??venli mod da(a????l??r ise) check disk yapabilirsiniz. A????lmaz ise i??letim sistemi sistemi ile windows kurtarma konsolunda komut sistemi ile checkdisk i??lemi yapt??rabilirsiniz.

Check disk i??lemi ile Windows bad sectsor leri bulur ve onlar?? ay??r??r. B??ylece notebook u kullan??m s??ras??nda veri yaz??lacak veya okunacaksa bu sectorlere geldi??inde pas ge??er .

Checkdisk i??lemini en basit haliyle ??u ??ekilde yapabilirsiniz.
Bilgisayar??m sa?? click > Y??net > Disk Y??netimi
Ordan check disk yapmak istedi??iniz disk veya partition????? se??ip sa?? click ??zellikler > Ara??lar > Hata Denetimi > ??imdi Denetle t??klan??r.

Windows Check Disk

???Dosya sistemi hatalar??n?? otomatik olarak d??zelt??? ve ???Bozuk b??l??mleri taray??p d??zeltmeye ??al??????? se??enekleri i??aretlenerek Tamam???a bas??l??r. Bir sonra ki restart da Windows a????l??rken check disk yapacakt??r.

Di??er bir yol ise direk komut penceresinden checkdisk i??lemini ger??ekle??tirebiliriz. Bu i??lem genelde windows’un a????l???? esnas??nda dondu??u dolay??s??yla g??venli kip ile veya windows u kurtarmak i??in kullan??l??r.

Standart a????lan windows ta Ba??lat > ??al????t??r cmd yaz??p enter a bas??l??r ve kar????m??za gelen komut sat??r?? ekran??nda ???chkdsk c: /p /r??? komutu yaz??l??p enterlan??r.

Burada ki C: checkdisk i??lemi yapmak istedi??imiz s??r??c??. E??er siz Diskinizi 2 veya daha fazla partition ??eklinde kullan??yorsan??z ve di??er partitionlar?? check disk yapmak istiyorsan??z, ??rne??in D: s??r??c??s?? checkdisk komutunda bu s??r??c?? dizinini belirtmeniz gerekir.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir